Hogyan tölts fel videót a YouTube-ra

2020.01.29.

Hogyan tölts fel videót a YouTube-ra

A különböző videómegosztó portálok manapság elkerülhetetlenek egy vállalkozás életében, akárcsak a közösségi oldalak használata. Ez egy vitathatatlan tény, eszméletlen nagy potenciál van ezekben az oldalakban, amiket nagyon sokan a mai napig nem használnak ki, vagy rosszul használják ki.

Az örök vita tárgyát képezi, hogy melyik videós portál a jobb, a YouTube vagy a Vimeo, esetleg a Videa vagy az Indavideo. A következőkben nem azt akarjuk eldönteni, hogy melyik a jobb, hanem azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan érdemes ezeket használni, hogy azok segítsék a vállalkozásunkat.

Most a YouTube-ot fogjuk bemutatni nektek, hogy mire érdemes figyelni, milyen apró kis trükkök vannak, amivel jobban felhívhatjátok magatokra a figyelmet ezen a felületen.

Hogyan töltsük fel a videónkat?

A YouTube oldal jobb felső sarkában találsz egy kis kamera ikont, arra kattintva indíthatsz élő adást vagy tölthetsz fel videót. Mi most a videó feltöltését választjuk.

A megjelenő ablaknál lehetőségünk van a kiválasztott fájlt, azaz a videónkat feltölteni és négy lehetséges beállítási opció közül választhatunk. 

NYILVÁNOS: Amint feltöltöttük a videónkat, az bárki számára elérhető lesz az interneten, bárki megtekintheti azt. Ezt az opciót én nem szeretem. Miért? Érdemes még egyszer ellenőrizned a videódat, mielőtt azt mindenki számára elérhetővé teszed. Lehet, hogy a videóban van valami hiba, a leírásnál elütöttél valamit, vagy más borító képet szeretnél neki. Mivel a videód láthatóságát később is tudod változtatni, így ezt az opciót én később, egy utolsó ellenőrzés után szoktam használni.

NEM LISTÁZOTT: Ez az én kedvencem. Ezzel a beállítással a videód fent lesz már a rendszerben, ellenben nem érheti el bárki, csak azok a személyek, akiknek te elküldöd a linket. A nyilvános videónál említett hibák miatt számomra ez a tökéletes feltöltési beállítás. Én mindig ezt használom, ellenőrzöm a videót, elküldöm a közeli ismerősöknek, hogy ők is legyenek szívesek megnézni, hogy minden rendben van-e. Ez egy hasznos dolog, hiszen vannak olyan hibák, amik felett a készítő szeme egyszerűen átsiklik, nem veszi észre, más pedig egyből kiszúrja. Lehet az egy elütés, egy vessző hiba, bármi. Röviden, én mindenkinek először ezt a feltöltést ajánlom.

PRIVÁT: Bevallom, hogy ezt a feltöltési módot talán egyszer használtam. Ezt a linket nem tudod elküldeni az ismerősöknek, hogy megnézzék a videódat, csak és kizárólag te fogod látni. Igazából arra jó, ha teljesen le szeretnéd védeni a videóidat.

IDŐZÍTETT: Amikor már profik vagyunk a szerkesztésben, több videót is feltöltöttünk, akkor hasznos ez a funkció. A nevéből is kiderül, hogy időzítve tudjuk elérhetővé tenni a videónkat. Hasznos azokban az esetekben, ha nem tudunk gép előtt lenni és szeretnénk, hogy a videónk mindenképp reggel nyolckor kerüljön ki a YouTube csatornánkra.

Én most, mint majdnem mindig, a NEM LISTÁZOTT beállítást választom, így haladok tovább. A következő ablakban már azt láthatjuk, hogy bal oldalt pörög a modern homokóra, és a videónk már úton van felfelé a YouTube-ra. Lesz egy kis csík, ami folyamatosan jelezni fogja neked, hogy hány százalékot töltött már fel a videódból a honlapra. Manapság azért eléggé gyors nettel rendelkezik minden háztartás, így ha nem egy hatalmas fájlt töltesz fel (ami több giga), akkor eléggé hamar végezni fogsz.  Ez alatt a sáv alatt láthatsz három fület.

ALAPVETŐ ADATOK: Fentről lefelé haladva itt három mezőt látsz majd, amiket érdemes kitölteni. Az első mező a CÍM. Itt tudod elnevezni a videódat, bármilyen fantázia nevet használhatsz, de azért a trágár kifejezéseket érdemes elkerülni.

Ajánlatos rövid, frappáns, lényegre törő nevet adni a videódnak, hogy az emberek figyelmét felkeltse, illetve megmaradjon az emlékezetükben.  Ha üresen hagynád a mezőt, a YouTube jó fej, és piros felirattal jelzi neked, hogy oda azért valamit érdemes beírni.

A következő mező a LEÍRÁS. A leírásban nagyon sok dolgot fel lehet tüntetni. Amit mindig érdemes megadni, hogy ki készítette a videót, milyen módon lehet felhasználni, illetve kié a felhasználási jog. Ezek mellett, ha használtok valamilyen zenét, azt is érdemes ide beleírni. Hasznos, ha a Facebook oldalad, honlapod, Instagram oldalad linkjét, elérését is belerakod, hogy könnyebben megtaláljanak az emberek. Én azt is szeretem, ha e-mail címet találok a leírásban, hasznos lehet, ha valakivel gyorsan fel szeretném venni a kapcsolatot. Nem mellesleg pedig a videóról is érdemes egy rövid összefoglalót írni a leírásba. Mikor készült, mi célból. Ezzel még közelebb tudsz kerülni a vásárlóhoz, a nézőhöz.

Az utolsó mező ennél a fülnél a CÍMKÉK nevet viseli. Ha aktívan és jól használod az Instagramot, akkor ez a fül nem fog távol állni tőled. Ebbe a mezőbe ugyanis keresőszavakat adhatunk meg, ami alapján rátalálnak az emberek a videónkra. Nagyon fontos, hogy több szót is beírhatunk, de a szavak közé az úgynevezett „alsóvonást” kell használni pl.: Forgeron_Studio. Így a két szót egy keresőcímkének fogja értelmezni a YouTube, míg, ha külön írnám, akkor két külön címkének venné. Erre nagyon oda kell figyelni. Érdemes olyan szavakat beírni, amiket más is gyakran használ, hogy könnyen megtalálják a videóinkat, de mellette érdemes akár egyedi címkéket is kitalálni, ami csak ránk jellemző pl.: Lásd_meg_amit_más_nem.

Ez a mező teszi lehetővé, hogy minél könnyebben elérjünk az emberekhez, mégis nagyon sokan megfeledkeznek róla. Mivel ez a kulcsa annak, hogy a videód elérése jó legyen, te ne felejtsd el kitölteni! Természetesen a hirdetés sem árt egy-egy videónak, de a keresőcímke elengedhetetlen.

Ezzel végeztünk is az első fül három mezőjével, jöjjön a következő fül.

FORDÍTÁS: Nagyon sokan már nemcsak a hazai piacot, hanem a nemzetközit is kiszolgálják. Ennek a fülnek a segítségével feltölthetünk feliratot a videónkhoz, amit igény esetén ki/be lehet kapcsolni. Miért fontos ez?

Lehet, hogy valakinek megtetszik a videód, de nem tudja, hogy miről is van szó, a leírásban található szöveget pedig egyszerűen lusta elolvasni. Emellett olyan dolgok is elhangozhatnak a videóban, amiket azonnal meg kell értetnünk, mert szerves része a feltöltött anyagnak. Amennyiben nem érzed magadat perfectnek az adott nyelvből, ajánlom, hogy kérj segítséget, keress egy korrektúrázót, vagy valakit, aki lefordítja a videóban elhangzott dolgokat. Apró dolognak tűnhet, de a tökéletességhez ez is hozzátartozik.

SPECIÁLIS BEÁLLÍTÁSOK: Ez az a fül, ahol engedélyezhetjük vagy éppen letilthatjuk a hozzászólásokat. Én mindig szívesen olvasom a hozzászólásokat, számomra, ha valaki ezt a funkciót letiltja, annak eléggé negatív üzenete van. Azt érzem, hogy a feltöltő nem szeretné, hogy megosszam a véleményemet a videóval kapcsolatban, legyen az akár negatív, akár pozitív.

Itt tudjuk beállítani a kategóriát is. Ez legalább annyira fontos, mint a címkék használata, ugyanis a YouTube ez alapján fog téged a megfelelő olvasztótégelyébe rakni. Ne felejtsétek el ezt sem megadni!

Be tudjuk állítani, hogy a videónkat mások beágyazhassák akár egy blog cikkbe. Ez hasznos lehet, amennyiben szándékaid között van, hogy máshol is megjelenj. Ha esetleg szeretnéd, hogy a videódat csak tizennyolc éven felüliek lássák, azt is itt tudod beállítani.

Miután mind a három fület beállítottad, érdemes még egyszer az egészet átellenőrizni. Tudom, sokszor mondom az ellenőrzést, de nincs annál kellemetlenebb, mikor a közönség elé egy hibás videó kerül ki. Amikor készen vagy minden ellenőrzéssel, azután érdemes az ALAPVETŐ ADATOK fülre visszakattintani, és az oldal alján beállítani a videód index képét.

Mi az az index kép? Ez a kép lesz a videód borítója, ez lesz az, amit először látni fognak a keresés közben az emberek. Három opciót kínál fel neked a YouTube, ami a videóból van kivágva, illetve feltölthetsz egyéni index képet is. Ez az opció azt takarja, hogy a számítógépedről számodra szimpatikus képet is beállíthatsz index képnek, ami maximum 2MB nagyságú.  Ezek után már csak az oldal tetején látható KÉSZ fülre kell kattintanunk és a videónk felkerült a YouTube-ra.

FONTOS, hogy én NEM LISTÁZOTT videókat szoktam feltölteni. Ha azt szeretnéd, hogy a videód mindenki számára elérhető legyen végre az ellenőrzések tömkelege után, akkor a következőt kell tenned.

  • A jobb felső sarokban található a saját magad által beállított Google Account ikon. Erre rákattintasz, majd a legördülő kis ablaknál a SAJÁT CSATORNÁ-ra kattintasz.
  • Jobb oldalt látni fogod a borítóképed alatt egyből a CSATORNA TESTRESZABÁSA gombot. Rákattintasz, majd utána a neved alatt található VIDEÓK gombra.
  • Ha mindent jól csináltál, most az összes általad feltöltött videót láthatod. Kattints a kiválasztott videóra, ami meg fog nyílni.
  • A videó alatt jobb oldalon két nagy kék fület látsz. Az egyik a STATISZTIKA a másik pedig a VIDEÓ SZERKESZTÉSE, ez utóbbi kell nekünk most.
  • Jobb oldalt középen találod azt a fülecskét, hogy LÁTHATÓSÁG, ami most Nem nyilvánosat mutat. Ennek az ikonja egy szem, ami át van húzva. Ha rákattintasz, akkor tudod a NYILVÁNOS módot kiválasztani és ezáltal mindenki számára elérhető lesz a videód.

Ennyi volt az egész, nem egy ördögtől való dolog ez, mindenkinek menni fog.

Azonban a végén szeretnénk valamire megkérni: ne tölts fel rossz minőségű videót.

Manapság már a telefonok kijelzője is Full HD, nincs értelme rossz felbontású videót feltölteni. Amennyiben rossz minőségben töltesz fel, azzal nemcsak magadat, hanem a termékedet, szolgáltatásodat, a márkát magát járatod le.

Ha segítségre van szükséged, bátran kérj, de ne engedd, hogy rossz színben tűnj fel a világ előtt. Sok sikert kívánunk a YouTube-ozáshoz neked!

A tudástár bejegyzést írta: Tomi

vissza