Hogyan találj jogtiszta zenét a videód alá?

2018.09.16.

Hogyan találj jogtiszta zenét a videód alá?

Volt már veled olyan, hogy feltöltöttél egy videót a YouTube-ra, vagy a Facebook-ra, aztán mégis letiltották? Ha igen, akkor te is tudod, mennyire bosszantó tud lenni...
A cikkben körbejárjuk, hogy mi is az a szerzői jog, hogyan tudod a YouTube-on ellenőrizni, hogy felhasználhatod-e az általad választott dalt, valamint, hogy milyen lehetőségeid vannak a jogtiszta dalok felkutatására.

Számos országban, amikor egy személy fizikai úton rögzített eredeti alkotást hoz létre, azzal automatikusan az alkotáshoz fűződő szerzői jogok tulajdonosává válik. A szerzői jogok tulajdonosaként ő rendelkezik az alkotás felhasználásának kizárólagos jogával. Az esetek többségében csak a szerzői jogok tulajdonosa ruházhat fel más személyeket az alkotás felhasználásának jogával.

 

Tévhitek és tények a szerzői jogról

  • Sokan azt hiszik, hogy elegendő feltüntetni a szerzői jog tulajdonosát, és már használhatja az adott dalt, ez azonban tévedés.
  • Amennyiben nem bevételszerzés a cél, a zenét attól még ugyanúgy meg kell vásárolnod a szerzői jogokat.
  • Amennyiben viszont pénzszerzéshez szeretnél felhasználni egy-egy dalt, akkor mindenképpen meg kell vásárolnod a szerzői jogokat, illetve fizetned kell azok bérbeadásáért.
  • Ha vásároltál egy CD-t, Mp3-at és azt használod fel, sem tudod megúszni, hogy ne kelljen fizetni az adott dalért.
  • Te rögzítetted a tartalmat? Még mindig nem rendelkezel a jogokkal, így megint csak letilthatják a videódat. Abban az esetben sem tudod jogtisztán használni a kedvenc slágered, ha kijelented, hogy nem szándékozol megsérteni a szerzői jogokat 

A szerzői jog és a YouTube

Becslések szerint percenként több, mint 500 órányi videó kerül fel a kedvenc videó megosztó portálunkra, a YouTube-ra. Azért, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, a YouTube ki fejlesztett egy keresőt, ami egyből megmondja neked, hogy az oldalon található dalt felhasználhatod-e avagy sem? Hogyan tudod kideríteni?

 

  1. Először is bejelentkezel a saját YouTube csatornádra, majd ezután át kell lépned az alkotói csatornádra.

Mi a különbség a két csatorna között?

A YouTube csatorna maga a felhasználói fiókod a portálon. Ha szeretnél videókat feltölteni, megjegyzéseket fűzni tartalmakhoz, vagy lejátszási listákat készíteni, akkor egy ilyen csatornát tudsz a regisztráció lévén létrehozni. Ezzel szemben az alkotói csatorna a YouTube csatornádon belül található, ahol rendszerezheted a közönségednek szánt videótartalmat. Csatornatulajdonosként téged vagy a csatornádat bemutató videókat és linkeket tehetsz fel, illetve információt adhatsz meg magadról és a csatornádról az érdeklődő látogatók számára.

 

  1. A bal oldalt található „LÉTREHOZÁS fülre kattintva a kis kamera ikon alatt megjelenik a „ZENÉRE VONATKOZÓ IRÁNYELVEK” gomb.
  2.  Ezek után már csak annyi a teendőd, hogy a jobb oldalon található keresőbe beírod az előadót és az adott dalt.
  3. Innentől kezdve már könnyű dolgod van, ugyanis a YouTube kiírja számodra, hogy a zenét szabadon felhasználhatod-e vagy milyen kikötésekhez van kötve annak használata, vagy éppenséggel azt, hogy nem alkalmazhatod a dalt.

 

 

Milyen hátrányokkal jár egy Youtube-ról választott dal?

Ha felhasználsz egy olyan zenét, amit engedélyez a YouTube, akkor eszméletlen sok jogot adsz a szerzőnek, illetve a kiadónak. Elhelyezhetnek akár reklámokat a videódban, dönthetnek arról, hogy a videó bevételeit megosszák-e veled egyáltalán, vagy inkább megtartják azt. De akár még utólag is letilthatja a videódat.  



 Honnan tudsz jogtiszta zenét letölteni?

Erre több lehetőség is van. Szerencsére hazánkban rengeteg zenész ténykedik, alkot folyamatosan. Érdemes érdeklődni az ismerősi körödben, hogy van-e esetleg olyan zenész, aki megfelelő zenét tudna írni a számodra, esetleg beillesztheted-e valamelyik dalukat, ami tetszik. Így biztosan elkerülöd, hogy letiltsák a videódat vagy akár a felhasználói fiókodat. Ez a felhasználási mód mind a kettőtök számára gyümölcsöző lehet, ugyanis egy jó dal nagyon sokat tud lendíteni a videón. Mondhatjuk úgy is, hogy ez a lelke az image videódnak. Emellett pedig, ha nagy nézőszámot érsz el, az a zenekarnak is egy remek ugródeszka lehet a karrierjében. Fontos, hogy erről a megállapodásról feltétlenül írásos formában kapd meg a beleegyezést. Ez lehet akár egy e-mail, vagy egy szerződés. Ezzel a későbbi nézeteltéréseket el tudjátok kerülni.

 

Mégis mik ezek?

  • Public Domain: Szabadon terjeszthető és licencdíj-fizetési kötelezettség nélkül felhasználható szellemi alkotások leírására használt gyűjtőfogalom. Érdekes, hogy ilyen alkotások például a népzenék, amiket szabadon bárki felhasználhat. Népzenét többek közt letölthetsz az utikalauz.hu, magyarnota.com-ról.
  • Royalty Free: Lényegében ezek a jogdíjmentes zenék. Nekem az egyik kedvenc honlapom az artlist.io, ahol rengeteg stílusból és előadóból tudok válogatni. Ennek a honlapnak a nagy előnye, hogy a dalok hosszúsága alapján is tudok keresni, ami nekem nagyon megkönnyítette a keresést.
  • Creative Commons: Ez egy nonprofit szervezet, melynek célja az olyan kreatív művek mennyiségének növelése, melyeket mások jogszerűen megoszthatnak egymással vagy felhasználhatnak a saját műveikhez. A  Creative Commons weblapja lehetővé teszi a szerzői jogi oltalom (copyright) alá eső művek tulajdonosainak, hogy az oltalom alatt álló jogok egy részét a közösségre hagyományozzák, míg más részét maguknak megtartsák. 

Ezeken kívül természetesen van még jó néhány honlap, ahol találhatsz zenéket, vannak különböző Facebook csoportok is erre a célra. Ezeken az oldalakon az egy-két dolláros daloktól a több száz dolláros alkotásokig mindenből tudsz szemezgetni. A stílusok végtelen tárháza nyílik meg előtted egy-egy ilyen honlapon. Ilyen oldal például az audiojungle.net, a 123rf.com, vagy az artlist.io Itt az elektronikus zenétől kezdve, a rockon át, az instrumentális tartalmakon keresztül a hip-hop-ig minden megtalálható.

 

Miért érdemes betartani a szerzőijogokat?

Amikor megrendelsz egy videót, azzal magadnak vásárolsz egy terméket. Te sem örülnél neki, ha a videódat más használná fel, vagy abból jeleneteket vágna ki. Igaz? Ez az anyag a te tulajdonod, amit szabadon nem használhat fel bárki. Emellett pedig nem elhanyagolható, hogy elkötelezett követőket lehet elveszíteni azzal, ha letiltják bizonyos videóidat, vagy akár az egész csatornádat. Azért, hogy biztonságban tud a tartalmaidat érdemes ezekre a dolgokra oda figyelni és rááldozni némi plusz összeget, ha kell.

Szerző: Rózsa Tamás

Fotók: Forgeron Studio 

vissza