Videó a weboldalon

2018.10.08.

Videó a weboldalon

Miért jó, ha videót használsz a weboldaladon? Gondolkoztál már azon, hogy milyen benyomást kelthet egy videó a felhasználóban, ha ezzel találkozik először egy weboldal főoldalán?

Számos vállalkozást és vállalkozót érintő kérdés, hogy szükséges-e videós tartalmat elhelyezni a weboldalon, vajon a pozitív hatásai felülmúlják-e a weblapkészítők által sokszor hangoztatott hátulütőket.

A válasz sokkal komplikáltabb, minthogy egy egyszerű igennel vagy nemmel pontot tehessünk a kérdés végére. Amennyi vállalkozás, amennyi iparág, annyi szükséglet, annyi különböző felhasználó, és felhasználói igény.


A mai online térben egyre fontosabbá válik az úgynevezett User Experience (a későbbiekben UX), azaz a felhasználói tapasztalat, az út, amit a potenciális vevő bejár, az élmény, amely a látogatóban megmarad.

Miért nem elég?

Egészen egyszerűen azért, mert ilyenből mára rengeteg van, az oldalak és mögöttük a szolgáltatók versenye egyre inkább erősödik, hiszen a felhasználók száma drasztikusan növekszik, ami növekvő potenciállal is kecsegtet. A standard és nem reszponzív weboldalak már jóval kevésbé képesek vevőszerzésre, egyszerűen a szolgáltatók rájöttek, többre van szükségük, hogy konverziót generáljanak.

Standard oldalak: Ezen oldalak azért jöttek létre, hogy egyszerűen és lényegre törően szolgáljanak információval a felhasználó számára. Gyenge minőségű képeket tartalmaznak rosszul felépített struktúrában. Videós anyag nem jellemző rajtuk, ha van, akkor is valószínűleg oly módon beágyazva, amely közel sem felel már meg a modern kori felhasználói igényeknek. Rendkívül elavult designnal rendelkeznek, rengeteg menüpontont használnak, nincsenek jól kialakítva a felhasználói és értékesítési útvonalak.

A reszponziv oldalakon igényesen optimalizálva jelenik meg a tartalom minden felületen. Mobiltelefonon, tableten, laptopon és asztali számítógépen is. Manapság ez már alapvető, de 10 éve még nem volt az.



Milyen videót használj a weboldaladra?

1. 

Elsősorban vizsgáld azt meg, milyen célcsoportnak szeretnéd a videódat bemutatni. Ugyanaz az anyag egészen más hatást fog kiváltani egy tinédzsereknek szóló modern weboldalon, mint egy idősek otthona honlapján. Ha beazonosítottad a célcsoportot, ismerd meg az érdeklődési köreiket, ismerd meg, mi az, ami megmozgatja őket, mi az, ami motiválja őket. Ha például focirajongóknak szóló weboldalad van, és egy videót tervezel, jó ötlet lehet, ha bemutatod egy gól pillanatát és az azt követő önfeledt ünneplést vagy örömöt. Emlékezz rá a Heineken is hasonló reklámkampányt használt a Bajnokok Ligája sorozata közben. Hétköznapi emberek, hétköznapi szituációban (pl. egy kanapén) önfeledten sörrel a kezükben örülnek a csapatuk sikerének. Megvan a célcsoport, megvan, mi érdekli a célcsoportot, tudjuk, hogy szóljunk hozzájuk és a videós anyagunk máris betalál.

2.

Vannak azonban olyan tényezők és sarkalatos pontok, amiket mindenképpen javaslom, hogy tarts be, ha videót készítesz a weboldaladra. Az egyik ilyen a videó minősége. Inkább ne használj videót, ha nincs arra lehetőséged, hogy minőségi videót készíts vagy készítess. Egy rossz felbontású, rossz képivilággal és amatőr technikával elkészített videó befolyásolni fogja a céged megítélését. Az emberek könnyen előítéletet alkothatnak a céged munkájának a minőségével kapcsolatban, csupán a honlapod kinézetéből kiindulva. Egy jó videót elkészíteni nem olcsó mulatság, de gondolj arra, egy minőségi videó vevőket vonz majd be hozzád, azonban egy olcsóbb és rosszabb akár vevőket is vihet el.

3.

A másik pedig, amit javaslok, ne használj túl hosszú videót. Persze kérdezhetjük, mi számít hosszúnak, azonban mindenki érzi, ha egy weboldal videóját nézi, nem akar 5 percet várni mire véget ér. Még akkor sem, ha a videó jó. A landing oldal videónak nem feladata, hogy bemutasson mindent, csupán figyelemfelkeltés és figyelemmegragadás a célja. (A landing oldal jelentheti a cég kezdőoldalát is, amire először a felhasználó landol, érkezik, ezért szinonimaként szerepel a cikkben.)

Hogyan használd a videókat?

Statisztikák szerint, azokon a weboldalakon, ahol videó is található, 2 perccel több időt töltenek el a látogatók. Természetesen nem mindegy hol, és hogyan használsz videókat a weboldaladon. Egy jó videó, nem valószínű, hogy széles körben konvertáló hatású lesz, ha az archívum rész hatodik aloldalán jelenik majd meg.

A videók rendkívül erős befolyásoló erővel bírnak, erősebbel, mint a képek, és jóval erősebbel, mint a nyers szövegek. Fontos ezért, hogy olyan helyre javasolt ezeket a videókat elhelyezni, ahol szinte akarva-akaratlanul is belebotlik a látogató. Ha valaki a szolgáltatásra kíváncsi, akkor is kerüljön a szeme elé, illetve például ha valaki csak az árakra, akkor is. Erre a megfelelő felület lehet a kezdő, vagyis landing oldal, ahova a potenciális ügyfél először érkezik meg, ha beírja oldalad nevét a keresőbe.

Lehetnek több elérési útvonalon videók, viszont figyelj arra, hogy ne egy Netflix legyen a weboldalad. Egyrészt lassabban is fog betöltődni, ha teletömöd videóval, rontja az UX-et, mobilon sem fog jól festeni és ettől végképp nem lesz több leaded. Néha a kevesebb (de jó minőségű) több.

A weboldaladon megjelenő videót használd a kommunikációd más csatornáin is. Kommunikáld a közösségi médiában, mutasd be a Facebookon, közölj belőle az Instagramon részletet. Illetve ez fordítva is igaz. Nyugodtan meríts ötletet a videódhoz a Facebook bejegyzéseid reakcióiból, vagy kérdezd meg a követőid, ők mit szeretnének látni, meríts ihletet a bogposztjaidból, a sztorikból melyek veled és a cégeddel történnek.

Couro Azul, a landing page videó példája

Van egy fantasztikus példa Európa másik feléről, Portugáliából, ahol 1939-ban megalakult  a Couro Azul, amely mára a legnagyobb luxusautó, és repülőgépgyártóknak szállít extra minőségű bőranyagokat. Eddig még nem is igazán releváns a vállalkozás számunkra, azonban a honlapjukat megnézve megértjük miért is lehet témánk egyik fontos vizsgálati tárgya. A honlap több szempontból is remek, elég, ha a modern márkaépítési trendekre gondolunk. Ami pedig témánk szempontjából igazán különlegessé teszi az oldalt, az a landing oldalon megjelenő rendkívül jól megkomponált kvázi werkfilm, amely betekintést enged a vállalkozás színfalai mögé.

Többet kapunk, mint egyszerű információk halmaza egy vállalatról. Megnyílik előttünk a cég egy napja, a vizuális élmény segítségével mi is átélhetjük azt, amivel a Couro Azul többet nyújt, mint más versenytársak.


Az emberek ideje egyre inkább felértékelődik, sokkal kevesebb időt hajlandóak tájékozódással tölteni, kevesebbet hajlandóak olvasni, az információt egyre kreatívabb módon szükséges hozzájuk eljuttatni. Erre tökéletes eszköz a videó.

A következő példa szintén egy autók bőrkárpitjait forgalmazó cégtől van, akinek kezdőoldalán nem jelenik meg kreatív anyag, csupán egy képet látunk két autóülésről.

Összehasonlítva a két oldalt, valószínűleg egy év múlva visszatekintve emlékezni fogunk a Couro Azulra és kevésbé, a statikusabb, egyszerűbb megjelenést választó weboldalra. Ezt személyes tapasztalatból tudom alátámasztani, hiszen én a portugál bőrgyártó cég honlapjával körülbelül fél éve találkoztam először.

Természetesen nem szeretném csökkenteni az utóbbi oldal érdemeit sem. Ugyanúgy egyet kell értsek abban, hogy nem használható minden esetben videó, egy cég honlapjának kezdőoldalán. Nem illik minden iparághoz, nem ugyanúgy mutat, nem ugyanazt a hatást tudja kiváltani egy videós koncepció, arról nem beszélve, hogy egy rosszul feltöltött videó nagymértékben lassíthatja az oldal betöltését is. A Clickers Ügynökség sem használ videót a kezdőoldalán, egyszerűen azért, mert a tevékenységi körhöz, illetve az általunk megálmodott kreatív koncepcióhoz nem illik a videós landing oldal.

Azonban, a több éves szakmabeli munkám után egyértelműen javaslom a videós tartalmak létrehozását és publikálását, hiszen a kreatív videós tartalmak idejét éljük. 

Egy jól átgondolt kreatív koncepcióval és egy olyan profi stáb, mint a Forgeron Studio által elkészített videóval, komoly hatást gyakorolhatunk a látogatóra. Érzelmeket kelthetünk, reakciókat válthatunk ki, könnyebben, mint bármi más módszerrel. Ez pedig egyenes út lehet a konverzió növeléséhez, a vevőszerzés javításához.


A hatékony videó titka

Ahhoz, hogy egy jó videót készíts, már jó néhány fontos pontot átbeszéltünk, melyek közül a legfontosabbak újra:

  • A videód legyen, rövid, tömör és lényegre törő, nem a Titanicot kell újraforgatni.
  • A videó minősége legyen kifogástalan.
  • Ha nincs lehetőséged jó videót készíteni vagy csináltatni, inkább használj egy jó képet hatásos szöveggel.
  • A videók jól látható és könnyen megtalálható helyen, igényesen beágyazva jelenjenek meg.
  • Mérd fel a célcsoportod, akár kommunikálj is velük, alakítsd az igényeikhez a videód tartalmát.

A hatékony videód titka az, ha a látogatókból érzelmeket tudsz kiváltani, cselekvésre tudod őket ösztönözni és emlékeznek majd rád. A marketingesek több mint 90%-a vevőszerzésre használja a videókat munkája során. Ez nem véletlen. Gondolj bele, miért nézik százszor annyian hétfő este a Barátok közt-öt, mint a mélytengeri korallok életéről szóló dokumentumfilmet. Az embereknek szenvedély, érzelmek, öröm, nevetés, amire szüksége van. Az emberek szeretnek eggyé válni azzal, amit látnak. Készíts olyan videót, ami hatni tud ezáltal az emberekre és megadod a lehetőséget nekik, hogy átérezzék annak mondanivalóját.

A kulcs a hatás, a videó által kiváltott pillanatnyi reakciók. A videó minőségét nem tudják a Google keresőmotorjai érzékelni, csupán látják annak forrását, honnan van beágyazva vagy esetleg saját tárhelyről működik-e. Ily módon nem releváns SEO szempontból a videó, de felhasználói élmény és érzelem, információközlés szempontjából annál inkább.


Egy hatékony videó képes hatni a szépérzékre. Kevés szerepe van a szubjektivizmusnak, egy hatékony videó objektíven igényes és jól megkomponált. Nézd csak meg a Forgeron Studio videóját a kezdőoldalon, magáért beszél. Persze mindig lesz pro és kontra vélemény, de egy jó és hatékony videó kollektíve kell, hogy hatást váltson ki a célcsoportodból, vásárlókat és konverziókat szerezzen.



Szerző: Szabó Áron

Olyan modern kori online építészként dolgozom, aki megálmodóból vált megvalósítóvá. A Clickers társtulajdonosával, Gelencsér István barátommal komplex honlapokat és webáruházakat tervezünk, amelyek egyedivé és megjegyezhetővé teszik ügyfeleinket és az ő online megjelenésüket. Nem panelházakat építünk, és nem is kastélyokat. Olyan igényes házakat, vagyis a metaforát folytatva weboldalakat hozunk létre, amelyek kész, modern, optimalizált megoldásokkal szolgálják ügyfeleink igényeit, megfizethető áron. Szenvedélyünk a kreatív alkotás, amely a webes felületek építésén túl, az online hirdetési kampányok kezelésében és lefolytatásában teljesedik ki.

vissza