Szlameniczky Zita

2018.09.03.

Szlameniczky Zita

Szlameniczky Zita sminkesnek, egy vidám hangulatú, modern fotósorozatot készítettünk, a karácsonyi ajánlataihoz.

Zita négy ajándékcsomagot állított össze, amelyek mindegyikét díszdobozban, ajándékkártyával és egy kis meglepetéssel prezentált. A csomagok a következők: Alkalmi smink, szóló és páros színtanácsadás, és sminkoktatás, mely magában foglalja a színtanácsadást is.

Mivel a témánk a smink és a színek világa, ezért egy igazán dinamikus színes hangulatot akartunk megjeleníteni. A kampányban minden fotón az aktuális ajánlat kártyáinak színei dominálnak, kiegészítve sminktermékekkel és egy kis karácsonyi hangulattal.

Ismerd meg jobban Zitát és a munkásságát, olvasd el a vele készült interjúnkat.

2016-ban végeztél a BME-n építészmérnökként, ezután mennyire volt nagy váltás a sminkelés ?

Sokszor megjegyzik az ügyfeleim, hogy milyen nagyot váltottam az építészkarról a sminkelésre. Meglepő módon én ezt nem érzem annak. Ezekről a dolgokról úgy gondolkozom, hogy van egy tudástáram és a munkától függően azt a részét veszem elő, amire éppen szükségem van. Szerintem rengeteg átfedés van az építészet és a sminkelés között, például a koncepcióban való alkotás, vagy az, hogy egészében nézzük a dolgokat, például a harmónia, a színtan, az árnyékolás témáiban.

Az egyetemen már az első héten elhangzott a jó épület jellemzője: Gazdaságos, jól használható, harmóniában van önmagával és a környezetével. Ez teljes mértékben igaz a sminkelésre is. Persze ezek sok másra is igazak.

 

Mennyire volt nehéz elindulni a szabadúszó sminkes pályán? Mivel szembesültél, amikor elkezdted?

Nem úgy indultam meg a sminkes szakmában, hogy na, akkor én sminkes leszek. Mert fogalmam sem volt, hogy mennyire lehet ebből megélni, érdemes-e erre plusz energiákat szánni. Amikor elvégeztem Páll Adrinál a sminkes tanfolyamot, akkor már a végére éreztem, hogy én ezt imádom csinálni. Ezután önerőből eljártam sok-sok fotózásra, ahol tudtam gyakorolni. Ennek köszönhetően pedig szépen organikusan kialakult egy ügyfélköröm így nem kellett erőlködnöm.

Az esküvői téma mekkora részét teszi ki a munkásságodnak?

Nagyon szeretem a menyasszonyok sminkjét elkészíteni. Először ajánlások alapján jöttek a megkeresések, aztán pedig sokan a styled shootokon keresztül ismerték meg a munkámat.

Tóth Anikót még az építész karról ismerem, aki az April, The Wedding Journal szerkesztője. Anikó szeretett volna szervezni egy styled shoot-ot, ami még Magyarországon annyira nem volt megszokott. A fotózásra Mindszentkálán, egy üvegházban került sor, és szuperül sikerült. Én úgy látom, hogy amit ott akkor csináltunk, az nagyon megindította ezt a vonalat másoknál is. Ez pedig hasznos, mert segíti a menyasszonyokat a szolgáltató választásban, és ötletelésben.

 

Hogy mi is az a "styled shoot"? Magyarul akár stílusfotózásnak, vagy inspirációs fotózásnak is nevezhetnénk. Profi esküvői szolgáltatók, művészek közös munkájából születő képsorozat, amely a legfrissebb külföldi és belföldi trendekre reagálva, a házasulandó pároknak ötleteket ad hangulatokhoz, öltözékhez, dekorációhoz, helyszínhez.

(definíció forrása: apriltheweddingjournal.com)

Milyen sminkeket szoktak kérni a menyasszonyok?

Még mindig önmaguk legjobb verzióját, természetes keretek között, ami szép és kiemeli őket, nem túlzó. Nem gondolom, hogy például a trendek befolyásolnák az esküvői sminkeket, inkább az egyén vágyai a meghatározóak.

A Facebook oldaladon nagyon jól kommunikálsz a követőiddel a munkáidról. Ez tudatos márkaépítés, vagy magától értetődő?

Szerintem sminkesként van egyfajta felelősségem azzal kapcsolatban, hogy hogyan kommunikálok az ügyfelekkel, akár az online térben, akár személyesen. Szeretném, ha bizonyos szinten belelátnának a szakmába, ehhez pedig fontosnak tartom a háttérinformációk megosztását. Jó lenne, ha az ügyfeleim nem ijednének meg attól, hogy egy profi munkát látnak. Sokszor megkapom, hogy ezen a képen egy modell van, és én nem nézhetek így ki. Ez nem teljesen igaz, mert sokszor például egy esküvői fotózáson egy valós pár szerepel a képeken.

 

Egy fotózás során a sminkválasztás tudatos tervezés vagy inkább spontán?

Akár divat, akár esküvői témáról legyen szó, a smink eléggé az utolsó helyen szokott szerepelni, mármint olyan értelemben, hogy időrendileg nekem kell a legtöbbet alkalmazkodni a stábtagokhoz. Például azt, hogy milyen szettek szerepelnek majd a fotókon, azt a stylist általában a fotózás előtt egy-két nappal tudja megmondani. Persze folyamatos a konzultáció a fodrásszal, a fotóssal és a stylisttal, de a helyszínen dől el a végeredmény. Tervezni maximum annyira tudok, hogy milyen technikákkal, milyen termékkel fogok majd dolgozni.

 

 

A sminktrendek gyakorolnak valamilyen hatást a társadalomra?

Mindenképp meg kell említenem, hogy nagyon nagy a különbség, a social média influencerek által diktált, és a profi sminkmesterek által megálmodott kifutókon felbukkanó trendek között. A profi sminkesek a tervezőkkel együtt szezononként megteremtik, hogy milyen irányba haladjunk, ellenben a social médiaban teljesen más a helyzet. Ezek nyilván hatnak egymásra, de mégis két teljesen eltérő dologról van szó. Itt arra gondolok, hogy az influencerek nagy része, olyan sminket dob magára, amit egy profi sminkes nem biztos, hogy ajánlana.

Van ugyanis ez a kifejezetten Instagram smink, ami nagyon erőteljes, túlzó és megvannak a maga karakterisztikái. Pár éve Kim Kardashian és sminkese megmutatta, hogy hogyan kontúrozzák az arcát, ami teljesen beleégett az emberek fejébe. Mintha előtte nem is lett volna, pedig már Marilyn Monroe-nak is kontúrozták az arcát.

 

Innentől kezdve indult el egy lavina, mert ezek a technikák, (amit Kim Kardashian-on is alkalmaznak), a fotókon tényleg nagyon látványosak, de a való életben sokszor alkalmazhatatlanok. 

 

Ugyanakkor meglett a hatása is, ezáltal váltak nyitottabbá az emberek az extrém mértékben eltúlzott dolgokra, a social médiában pedig népszerűek lettek a drag queen tutoriálok. A drag queen általában (de nem kizárólagosan) olyan férfi, aki előadásaiban az ellenkező nem ruháit viselve, eltúlozza a nemi szerepeket, például az erőteljes sminkkel.

A technikák, amiket ők alkalmaznak arra, hogy egy férfi arcvonásból nőiessé varázsolják magukat, nagyon izgalmasak, de nagyon túlzóak is egyben. Nagyon erős a kontúr, a highlight, túlzottan nőies a szem vonala, megrajzolt a száj, a szemöldök nagyon ívelt.

Néhány blogger, influencer ezeket a technikákat kezdte el használni a női arcon is, amivel gyakorlatilag pont az ellentétét érik el. Egy női arcot férfias karakterré teheti a nagyon erős smink. Arról ne is beszéljünk, hogy kezd mindegyik ugyanúgy kinézni.

Ez nem beszólás, mert a drag queen-eknek nagyon nagy a tehetsége. Az viszont kétségtelen, hogy ennek lett egy társadalmi következménye. Az ügyfeleimen azt látom, hogy nem realisztikus az önképük, nem tudnak közelebb kerülni önmagukhoz, mert óriási mennyiségben van jelen a social médiában ez a torzult megkreált szépségideál. Valaki teljesen mást akarnak látni a tükörben. Egy jó sminkes pedig pont az egyediséget szeretné kiemelni és nem átváltoztatni az illetőt valaki mássá.

 Szlameniczky Zita elérhetőségek:

www.szlamizita.com

www.facebook.com/szlamizita

www.instagram.com/szlamizita

E-mail:szlamizita@gmail.com


 

 

Szerző: Kovács Bernadett 

vissza